Genel

Doğa dostu temizlik markası Life By Fakir ile röportaj yaptım

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Temizlik ve titizlik konusunda ülke olarak diğer ülkeler ile kıyaslandığımızda üst sıralarda yer alıyoruz. Temizliği ve temizlik ürünlerini seviyoruz. Son zamanlarda doğaya ve sevdiklerimize zarar vermeyen kimyasallardan uzaklaşmış olan temizlik malzemelerini daha çok sever olduk. Zaten hepimiz ve özellikle gelecek nesiller için toplum olarak doğru olan bu bilinci kazanmamız çok önemli. Peki vegan ve doğal temizlik ürünlerini seçerken nelere dikkat etmeli? Neye göre karar vermeli? Eminim hepimizin kafasında bu konuda soru işaretleri mevcut. Karmaşayı bir nebze azaltabilmek için doğal temizlik ürünleri ile öne çıkan Life By Fakir markası ile röportaj yapmak istedim.  Ben sordum Saruhan Kimya ve Temizlik Ürünleri Pazarlama Müdürü Zeynep Mercan sorularımı yanıtladı. Zaten uzun yıllardır güvenimizi kazanan Fakir markasının temizlik ürün grubu olan Life By Fakir markasını yakından tanımak eminim hepimize iyi gelecek.

Fakir markasını hepimiz yakından biliyor ve ürünlerine güveniyoruz. Doğal temizlik ürünleri ile raflarda yerini alan Life By Fakir ise benim yeni tanıştığım bir marka. Life By Fakir’in oluşum hikayesini kısaca anlatabilir misiniz?

Fakir Hausgeräte’nin de bünyesinde bulunduğu Saruhan Holding’e bağlı olarak, 1997 yılında kurulan Saruhan Kimya’nın tamamen ekolojik ve vegan ürünlerden oluşan Life by Fakir serisi, iki yılı aşkın bir Ar-Ge çalışması sonucunda 2020 yılı Kasım ayında raflardaki yerini aldı.

Marka olarak sürdürülebilir bir doğal yaşama ve insan sağlığına önem veriyoruz. Doğal kaynakların giderek azalması ve küresel ısınma gibi önemli konularda farkındalığın artmasıyla çevreye saygılı, geri dönüştürülebilir ürünlere eğilimin arttığını gözlemlememiz sonucunda, insanların beklentilerini doğru okuyarak bu pazara yöneldik.

Temizlik sektöründe de çevreye ve insana saygılı ürün beklentisi oluştu. Tüketiciler temizlik performansının yanı sıra doğal, bitkisel içerikli ve çevre dostu markalara yönlenmeye başladılar. Diğer taraftan tüketicinin temizlik ürünlerinden beklentisinin başında hala performans odaklılık yerini koruyor.

Life by Fakir, hem doğaya ve insana dost hem de doğal içerikle beklentiyi karşılayan üstün temizlik özelliğiyle öne çıkıyor. Tüketici beklentisini maksimum oranda karşılarken dünyada bulunan her canlı için kendimizi sorumlu hissederek emin adımlarla ilerliyoruz.

Life By Fakir ürün grubu hakkında bilgi alabilir miyiz?

Life by Fakir serisi, bitkisel bazlı aktif madde içeren ürünleriyle yüksek performanslı temizlik imkanı sunuyor. Doğada dönüşümü kolay olan ve insan dostu olan ürünler üretiyoruz. Bu ürünler arasında; sıvı-toz çamaşır deterjanları, konsantre yumuşatıcı ve ekolojik bulaşık makinesi tableti bulunuyor. Ayrıca bebekler ve hassas cildi olanlar için özel olarak geliştirilmiş bitkisel bazlı çamaşır deterjanı, konsantre yumuşatıcı ve doğal granül sabun serinin dikkat çeken ürünleri.

Life By Fakir’i market raflarında göremiyorum. Hangi noktalarda satışı yapılıyor. İnternet üzerinden sipariş verebiliyor muyuz?

Teknolojinin bize getirdiği en büyük kolaylıklardan olan online alışveriş, pandemi süreciyle daha da arttı. Biz de ulaşılabilirlik olarak önceliği online mağazalara verdik. Fakirshop.com.tr ve online pazaryerlerinde varız (Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi) Ayrıca Çağrı, Özkuruşlar gibi geleneksel kanallarda da yer alıyoruz, marka distribüsyonumuzu 2021 sonuna doğru çok daha yaygınlaştırarak tüketiciyle buluşmayı hedefliyoruz.

İnternet üzerinden satın almamız halinde ödeme seçenekleri mevcut mu?

Fakirshop.com.tr üzerinden ücretsiz kargo ve 12 aya varan taksit imkanlarıyla satın alınabilir.

Şimdiye kadar genel olarak merak edilenleri sordum. Gelelim ev kadını kimliğim ile benim merak ettiklerime 🙂

Doğal ve vegan temizlik malzemelerinin yeterli temizleyemedikleri gibi bir algı bulunuyor. Kimyasallardan arınmış ve doğal temizlik ürünleri, hijyen sağlamak için yeterli mi?

Rafta bulunan mevcut markaların birçoğuyla ilgili yeterli temizlik yapamadıkları bizim de araştırmalarımızdan elde ettiğimiz bir sonuç. Buna ek olarak, tüketicinin aslında bilinçli şekilde doğaya dost, bitkisel ürün almak isteyip, temizlik performansından dolayı bu özellikteki ürünlerden vazgeçmek durumunda kalması.

Life by Fakir olarak bu ihtiyacı/sorunu tespit ederek Ar-Ge çalışmalarımızı başlattık ve sonuç olarak 2 yıllık çalışma sonucunda hem temizlik ve hijyen beklentisini karşılayan, hem de sürdürülebilir doğaya ve insana dost, ekolojik temizlik ürünleri ortaya çıkarttık. Bu özelliklerimizi de vegan ve ekomark sertifikalarıyla taçlandırdık.

Ayrıca Saruhan Kimya olarak, İKMİB (Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği) ve TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) tarafından düzenlenen 5. Ar-Ge Proje Pazarı’nda, “Kozmetik, Sabun ve Temizlik Ürünleri” kategorisinde 1.’lik ödülüne layık görüldük.

Piyasada doğal olduğunu iddia eden binlerce ürün ve marka bulunuyor. Temizlik ürünlerinin doğal olduğunu anlayabilmek için ne yapmalı? Marka hangi sertifikalara sahip olmalı?

“Organik” veya “doğal” beyanlarını, bunlara ilişkin görselleri veya ima eden ifade ve şekilleri; etiket, ambalaj, yazılı, sözlü, görsel vs. tanıtımlarda kullanabilmek için üreticilerin bu ifadelerin gerekliliklerini sağladıklarını kanıtlayan belgelere sahip olmaları gerekmektedir. “Bitkisel” ifadesi kullanılması için de Vegan sertifikası belgesi alınması gerekiyor. Bunun için ürünler, mutlaka ilgili sertifikalandırma kuruluşlarından belgelendirilmelidir ki kriterlere uygunluk onaylanabilsin. Tüketicilerin de bu belgeleri kontrol etmesi gereklidir.

Pandemi döneminde inanılmaz bir temizlik çılgınlığı başladı. Uzmanlar temizlik ürünlerinin çok sık kullanılmasının da yanlış olduğunu savunuyorlar. Elbette bu kimyasal içerikli temizlik ürünleri için geçerli. Sizin ürünleriniz günlük kullanıma uygun mu yoksa diğer ürünlerdeki gibi dikkatli kullanmak mı? Temizlik rutini öneriniz var mı?

Öncelikle, her şeyde olduğu gibi temizlikte de denge noktasını korumakta fayda var. Temizlik ve hijyen konusundaki hassasiyeti obsesyon boyuna taşımamak gerekiyor. Ürünlerimiz, bitkisel kaynaklı aktif madde içerdiği ve çevreye dost olduğu için günlük kullanıma oldukça uygun. Bunun yanı sıra az miktarda kullanıp, enerji tasarrufu sağlayabileceğiniz ürünlerimiz de mevcut. Life by Fakir olarak temizlik alışkanlıklarını değiştirmek için yola çıktık. Daha az ürün kullanımı ile hem kendinize hem de çevreye zarar vermeden temizlik yapmanız adına ürünlerimizi sizlerle buluşturuyoruz.

Baby grubunuz da var. Bebekler için üretilen temizlik malzemeleri çoğunlukla organik ve doğal olurlar. Markanızın Baby grubunu diğer ürünlerinizden farklı kılan özellikler nedir?

Vegan ve ecomark sertifikalı bebek ürünleri genelde mama, kaka gibi lekeleri çıkartma konusunda gerekli performansı gösteremiyorlar. LBF bu konuda bitkisel ve doğal içeriğini korurken leke çıkartma konusunda üstün ve öne çıkıyor. Yani hem güçlü temizlik hem de bebeklerinin hassas ciltlerini korumak isteyen annelerin ilk tercihi olmak için çalışıyoruz. Baby ürünleri konusu hassas ve özel olduğu için,  sürekli gelişim amaçlı Ar-Ge çalışmalarımıza da devam ediyoruz.

Ayrıca Life by Fakir serisindeki tüm konsantre ürünlerimizin üretiminde, konsantre olmayan diğer ürünlere göre ortalama yüzde 75 daha az su kullanılıyor. Bu da total üretimimize baktığımızda, tonlarca su tasarrufu demek oluyor.

Marka olarak kampanyalarınız oluyor mu?  Dönemsel kampanyalarınızdan tek elden haberdar olmak için sizi hangi kanallardan takip etmeliyiz?

Life by Fakir, Instagram hesabımızdan her türlü ürün özelliklerine ve bilgilerine ulaşabilir; fakirshop.com.tr’den de dönemsel kampanyalarımızı takip edebilirsiniz.

Sorularıma yanıt verdiğiniz ve değerli zamanınız için çok teşekkür ederiz…

Yorum Yaz

Pin It