Genel

FOSFATİDİLSERİN HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Fosfatidilserin nedir?

PS olarak da adlandırılan fosfatidilserin, herkesin hücrelerinde ve dokularında doğal olarak bulunan, ancak beyin dokularında en bol bulunan bir fosfolipiddir. Besin emilimi için hücre zarlarının esnek, esnek ve geçirgen tutulmasında kritik bir rol oynar. PS ayrıca beynin sinir uyarılarını iletmesine ve nörotransmitterleri serbest bırakmasına yardımcı olur. Kısacası, Fosfatidilserin hafıza ile ilgili yolların düzgün çalışmasını sağlamak için çalışır. Birçok gıda kanıtlanmış fosfatidilserin kaynaklarıdır, ancak hayvanların yumurtalarında, soyada ve beyin dokusunda daha yüksek konsantrasyonlar bulunur. Diyetinize PS takviyeleri eklemek, hafızanın ve öğrenmenin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

Fosfatidilserin vücutta sentezlenir mi? Dışardan Gıda Takviyesi Olarak Alınması Önerilmekte midir?

Fosfatidilserin vücutta sentezlenir. Hücre zarlarına katılır. Ek gıda takviyeleri ile desteklenmesi gerektiğini ortaya koyan en önemli gerekçeleri yaşla birlikte alımının azalması veya besinlerdeki yetersizliklerdir.   Fosfatidilserin, bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunur ve ayrıca diyet takviyesi formunda da satılır.

Fosfatidilserin’in Faydaları Nelerdir?

Fosfatidilserin son zamanlarda ilgi çekici bir besin takviyesi olarak görülmektedir.  İnsanlarda oral yolla alınan Fosfatidilserin vücutta emilir ve içeriğinde bolca bulunan Dokosaheksanoik Asit (DHA) ‘in hipokampal fonksiyonu desteklediği bilinmektedir. İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışmada 42 gün boyunca soya bazlı fosfatidilserin ile tedavi edilen insan deneklerinin Elektro-Ensefalografi (EEG) sonuçlarına göre stres öncesi ve sonrası rahat durumda olduğu ve deneklerde yan etki görülmediği belirlenmiştir. Deney sonunda başlangıçtaki düzeylerine göre bilişsel iyileşme seviyeleri farklı olsa da bilişsel fonksiyonların arttığı görülmüştür.

 Hafıza, Öğrenme ve Dikkat için Fosfatidilserinin önemi nedir?

Çoğu araştırma, fosfatidilserin nootropik faydalarının hafıza için fosfatidilserin Gelişme. PS, insanların işleri daha çabuk hatırlamalarına yardımcı olarak bilişsel bozukluk belirtilerini azaltır. Asetilkolin seviyesini artırmada rol oynar, bu da hafızayı geliştirir, öğrenmeyi ve doğruluğu geliştirir. 4-14 yaş arası bir grup çocukla yapılan klinik bir çalışmada, günde 200 mg’lık bir dozda verilen PS, daha fazla dikkat, kısa süreli hafıza ve öz kontrol ile sonuçlandı. Yaşa bağlı bilişsel düşüşten muzdarip 149 kişiyle yapılan başka bir çalışmada, Ps 100 hafta boyunca günde 12 mg olarak uygulandı. Sonunda, bu katılımcılar öğrenme konusunda bir gelişme ve hafıza ile ilgili görevlerde daha iyi performans gösterdiler.

Gelişimsel Dönemde Fosfatidilserin  Kullanımı Önemli Midir?

Fosfatidilserin’ in bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesinde etkilidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bulunan Journal of Human Nutrition and Dietetics dergisinde yayımlanan, çocuklarda yapılan bir çalışmada fosfatidilserin’ in DEHB semptomlarını azalttığı ve kısa süreli hafızayı iyileştirildiği görülmüştür.

Fosfatidilserin kaynakları nelerdir?

Fosfatidilserin, soya, beyaz fasulye, ay çekirdeği, yumurta sarısı, tavuk karaciğeri ve sığır karaciğeri de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur.

Fostadilserin hangi dozlarda kullanılabilir?

Fosfatidilserin günde 1-3 kez, toplamda 200-400 mg dozunda 6 ay kadar kullanılabilir.

İyi bir Fosfatidilserin ürününde ne aranmalı?

Tüm markalar benzer görünse de daima ürünün etiketi okunmalıdır.. Takviye edici gıdaları yüksek derecede akredite olmuş kuruluşlardan kalite güvencesi ile almalıyız. Bazı fosfatidilserin takviyeleri, diğer beyin takviyeleri ile kompleks olarak satılır, bu nedenle etiketi düzgün bir şekilde kontrol edilmeli ve hekime danışmadan kullanmamalıdır.. Hayvan kaynaklı fosfatidilserin ile ilgili sağlık riski endişeleri nedeniyle, bitki kaynaklarından türetilen Fosfatidilserin kullanmak daha doğrudur diyebilirim. Diğer herhangi bir takviyeler gibi, Fosfatidilserin dozaj bilgisi takviyelerin doğru kullanımı için kritik öneme sahiptir. Her zaman üreticinin talimatlarını okuyun ve ürünün güvenli kullanımı için tavsiye edilen dozu aşmayın.  Herhangi bir yan etkisi ile ilgili bilgileri elde etmek için üreticinin web sitesini mutlaka okumalısınız.

Moleküler Biyolog| M.Sc.Kübra MALLI

Yorum Yaz

Pin It